Valymo priemonės – į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis?

Valymo priemonės – į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis?

 

Įprastos ar ekologiškos valymo priemonės?

Kiekviena šeimininkė patvirtins: kokybiškos valymo priemonės, valymo įrankiai ne tik palengvins tvarkymosi rutiną, bet gali netgi paversti ją smagiu, žaismingu užsiėmimu.

Renkantis, žinoma,  yra svarbu norima kokybė ar palankus kokybės/kainos santykis: daugelis savo kailiu įsitikino, kad pigios valymo priemonės, neaiškios kilmės valymo įrankiai neša daugiau nuostolių negu naudos. Vis dėlto esminė takoskyra šiuo metu yra tarp tradicinių ir ekologiškų pasirinkimų.

Tradicinės valymo priemonės bei valymo įrankiai dažniausiai turi daug privalumų: valo greitai ir kokybiškai, o pats darbo procesas reikalauja mažiau pastangų. Tačiau tradiciniai namų priežiūros chemikalai turi ir nematomą, tamsiąją pusę. Jeigu ilgą laiką naudojame stiprią, agresyvią chemiją, prisiminkime, kad tai nėra tokie jau nekalti produktai. Gali kilti problemų su kvėpavimo takais, tokie produktai veikia odą, akis, tikėtinas ir kancerogeninis efektas.

Pirkdami tradicines valymo priemones, būtinai pasidomėkite jų sudėtimi. Patartume vengti gaminių, jei sudėtyje yra kenksmingų medžiagų: chloro, amoniako. perchloroetileno, triklozano.

Tyrimai rodo, kad valymo priemonės ar skalbimo milteliai, jei jų sudėtyje yra kvapiųjų medžiagų, gali būti mums nedraugiški. Net iki 30 proc. kvapiųjų medžiagų pasižymi toksiniu poveikiu.

Geriausi Europos gamintojai siekia, kad jų ekologiškos valymo priemonės būtų ne tik bekvapės, bet ir bespalvės.

Todėl ateities (o daugeliu atveju jau ir dabarties) pasirinkimas – ekologiškos valymo priemonės, juo labiau, kad ES mastu siekiama iki 2050 m. apskritai neutralizuoti poveikį klimatui, ypač palaikant žaliąjį kursą, pereinant prie švarios žiedinės ekonomikos.

 

Ekologiškos valymo priemonės ir įrankiai: ypatumai ir privalumai

Pirmiausia norėtume įspėti, kad ekologiškų gaminių savybės nėra visiškai identiškos tradiciniams produktams. Akivaizdus pavyzdys būtų, jei palygintume vienkartinę plastikinę lėkštę su ekologiška lėkšte, pagaminta, pavyzdžiui, iš cukranendrių. Pastaroji ne tokia tvirta, jautresnė aukštoms temperatūroms. Panašiai ir ekologiškos valymo priemonės – jos yra ne tokios koncentruotos, o ir pats valymo poveikis dažniausiai bus kiek silpnesnis. Užtat ekologiškos valymo priemonės – tai puikus pasirinkimas tausojantiems savo ir artimųjų sveikatą bei  tausojant aplinką. Ekologiškumo reikalavimus atitinkantys standartai įpareigoja gamintojus siekti, kad kuo daugiau ingredientų būtų natūralios kilmės produktai. Eko sertifikatai taip pat reiškia, kad valiklių ingredienus ir poveikį aplinkai įvertino nepriklausomi ekspertai.

 

Akutalu dabar: ne tik švara, bet ir paviršių dezinfekavimas

 

Įsisiautėjus antrajai pandemijos bangai, reikia nepamiršti paviršių dezinfekavimo. Žinoma, šio naujo įpročio daugeliui teks išmokti, nes jis leidžia apsaugoti save ir artimuosius nuo užsikrėtimo Covid-19 virusu, jei, tarkim, pas jus namuose ar biure apsilankė sergantis, bet neturintis simptomų žmogus. PSO nurodo, kad viruso sukėlėjas ore išbūna 3-16 valandų, o ant paviršių lieka gyvybingas 3-4 paras.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad dezinfekcija yra tik baigiamasis valymo etapas.  Virusai, bakterijos „slepiasi“ po dulkėmis, nešvarumais, todėl mechaninio valymo būdu nepašalinus nešvarumų, dezinfekcinis skystis virusų nepasieks, nesunaikins. Valymą pradėkite nuo švariausio ploto ir judėkite link labiausiai užteršto (nešvariausio) ploto, kad nešvarumai nepasklistų mažiau suterštose vietose. Labiausiai priežiūros reikalaujančios patalpos buityje yra tualetai, vonių kambariai, koridoriai.

Svarbu, kad dezinfekcinis skystis sudėtyje turėtų bent 70 proc. alkoholio, tačiau nekokybiškas ar nepritaikytas dezinfekcinis skystis gali pažeisti kai kuriuos paviršius. Todėl būtina prieš naudojant perskaityti gamintojo informaciją, kokiems paviršiams dezinfekantas yra tinkamas.

 

Apsaugos priemonės valymui ir dezinfekavimui

Apsaugos priemonės pravers ne tik biuruose ar gamyboje, bet ir buityje. Kaukė ar respiratorius apsaugos jus, kad valant bei dezinfekuojant su dulkėmis pakelti virusai nebūtų įkvėpti. Rankų odą tinkamai apsaugos vienkartinės pirštinės: nitrilinės, vinilinės ar lateksinės pirštinės. Po valymo ir dezinfekavimo vienkartines apsaugos priemones sudėkite į plastikinį maišą, užriškite ir pašalinkite kartu su buitinėmis atliekomis. Nusiėmę apsaugos priemones, taip pat nepamirškite kruopščiai nusiplauti rankas su vandeniu ir muilu.

 

Trumpai apie valymo įrankius

Mikropluošto šluostės - tai naujausių tehnologijodiegimų gamyboje rezultatas, jos gali būti naudojamos skirtingiems paviršiams valyti, drėgnu arba sausu būdu. Sausu valymu šluostė efektyviai valo antspaudus ir dėmes, surinkdama nešvarumus į audinį. Drėgnai valant ji nuvalo visų tipų dėmes. Rekomenduojame rinktis brangesnes, kokybiškas mikropluošto pašluostes, nes tik jos atskleis geriausias valymo savybes.

Mikropluošto šluostės valo ekonomiškai ir ypač higieniškai. 

Priežiura: mikropluošto šluostes rekomenduojama virinti iki 95  ̊C švariame vandenyje apie 20 min. Reiktų vengti: chloro (balinimo priemonių) – paveikia plaušelio struktūrą, todėl negalima būtų garantuoti optimalius valymo; minkštiklio – blogai dėl statinio krūvio, nuvalius liks ruožai ant langų, veidrodžių; džiovintuvo – sutraukia kitų skalbinių siūlelius;Priežiura: mikropluošto šluostes rekomenduojama virinti iki 95  ̊C švariame vandenyje apie 20 min. Reiktų vengti: chloro (balinimo priemonių) – paveikia plaušelio struktūrą, todėl negalima būtų garantuoti optimalius valymo; minkštiklio – blogai dėl statinio krūvio, nuvalius liks ruožai ant langų, veidrodžių; džiovintuvo – sutraukia kitų skalbinių siūleliu

Grindų plovimo šluota daugumai mūsų asocijuojasi ne su pačiu maloniausiu darbu, tačiau tuomet, jei yra pasirenkami tinkamas įrankis, plauti grindis tampa gerokai paprasčiau. Kai rinksitės grindų plovimo šluotą, atkreipkite dėmesį į funkcionalumą, ar turi purškimo funkciją, gręžimo funkciją, ar atskiros dalys gali būti keičiamos. 

Eko ženklų simboliai: ką jie reiškia

Ekologiškų ženklų sertifikavimo sistema sukurta siekiant  vartotojams suteikti aiškumo ir patikimumo, remiantis Europos Sąjungos šalių aplinkosaugos taisyklėmis. Ši sistema apima visus procesus nuo žaliavų patekimo iki galutinio produkto formavimo.

 

EcoLabel sertifikatas yra programos pavadinimas, skirtas vienai etiketei, taikomai Europos Sąjungos šalių aplinkosaugos teisės aktams. Tai apima visus procesus, pradedant  nuo žaliavos patekimo į galutinį produktą.


Šiaurės šalių draugiški aplinkai produktai pažymėti ekologiniu NORDIC ECOLABEL, dar vadinamu SWAN (Gulbės) ženklu.

Šis  ženklas yra oficialus ekologinis Šiaurės Europos šalių ženklas, kurį pirmą kartą Šiaurės Europos šalių ministrų taryba panaudojo 1989-ais metais. Juo ženklinami produktai atitinka itin griežtus aplinkosaugos bei kokybės reikalavimus ir yra saugūs vartotojui bei yra draugiški aplinkai.

 

FSCTM  - tai medienos gaminių ir pačios miškininkystės kaip tvarios, atsekamos, draugiškos gamtai veiklos ženklas. Šis ženklas reiškia, kad medžiai auginti saugant gyvūnus, tausojant kitus augalus, kad kirtimui naudojama saugi įranga, kad darbuotojams mokamas sąžiningas atlygis.